Przejdź do głównej zawartości

Uprawnienia

Typy dostępu do galerii i sesji​

PhotoBerry Studio oferuje kilka opcji kontroli dostępu, które umożliwiają zarządzanie tym, kto może oglądać Twoje galerie, sesje i odpowiadające im obrazy. Więcej o opcjach udostępniania możesz przeczytać tutaj.

Role użytkowników i dostęp​

Administrator​

  • Poziom dostępu: Pełny dostęp
  • Opis: Administratorzy mają pełną kontrolę nad wszystkimi aspektami wtyczki PhotoBerry Studio. Mogą tworzyć, edytować i usuwać galerie, sesje, zarządzać informacjami o klientach, konfigurować ustawienia wtyczki oraz mieć dostęp do całej chronionej zawartości, niezależnie od ustawień kontroli dostępu.
  • Uprawnienia:
    • edit_photoberry_gallerys
    • edit_others_photoberry_gallerys
    • edit_published_photoberry_gallerys
    • delete_photoberry_gallerys
    • delete_published_photoberry_gallerys
    • delete_others_photoberry_gallerys
    • publish_photoberry_gallerys
    • edit_photoberry_clients
    • edit_photoberry_sessions
    • edit_others_photoberry_sessions
    • edit_published_photoberry_sessions
    • delete_photoberry_sessions
    • delete_published_photoberry_sessions
    • delete_others_photoberry_sessions
    • publish_photoberry_sessions
    • read_private_photoberry_sessions
    • edit_private_photoberry_gallerys
    • delete_private_photoberry_gallerys

Redaktor​

  • Poziom dostępu: Wysoki dostęp
  • Opis: Redaktorzy mogą tworzyć, edytować i usuwać galerie oraz sesje, zarządzać obrazami oraz informacjami o klientach. Mają dostęp do wszystkich galerii i sesji, w tym tych z ograniczonym dostępem.
  • Uprawnienia:
    • edit_photoberry_gallerys
    • edit_others_photoberry_gallerys
    • edit_published_photoberry_gallerys
    • delete_photoberry_gallerys
    • delete_published_photoberry_gallerys
    • delete_others_photoberry_gallerys
    • publish_photoberry_gallerys
    • edit_photoberry_sessions
    • edit_others_photoberry_sessions
    • edit_published_photoberry_sessions
    • delete_photoberry_sessions
    • delete_published_photoberry_sessions
    • delete_others_photoberry_sessions
    • publish_photoberry_sessions

Autor​

  • Poziom dostępu: Średni dostęp
  • Opis: Autorzy mogą tworzyć i zarządzać własnymi galeriami oraz sesjami, a także przesyłać obrazy. Nie mogą edytować ani uzyskiwać dostępu do galerii i sesji utworzonych przez innych użytkowników, chyba że zostały im udzielone odpowiednie uprawnienia.
  • Uprawnienia:
    • edit_photoberry_gallerys
    • edit_published_photoberry_gallerys
    • delete_photoberry_gallerys
    • delete_published_photoberry_gallerys
    • publish_photoberry_gallerys
    • edit_photoberry_sessions
    • edit_published_photoberry_sessions
    • delete_photoberry_sessions
    • delete_published_photoberry_sessions
    • publish_photoberry_sessions

Klient PhotoBerry Studio (oryginalnie: PhotoBerry Studio Client)​

  • Poziom dostępu: Ograniczony dostęp
  • Opis: Klienci mają dostęp do galerii i sesji, w których są ustawieni jako klienci, udostępnionych im za pomocą klucza URL lub hasła, bądź tych ustawionych jako publiczne. Klienci nie mogą tworzyć ani zarządzać treścią, ale mogą przeglądać obrazy i treści im udostępnione. Więcej informacji o tworzeniu użytkowników z rolą Klienta PhotoBerry Studio znajdziesz tutaj.

Subskrybent, Współpracownik​

  • Poziom dostępu: Tylko dostęp do przeglądania
  • Opis: Subskrybenci i Współpracownicy mogą przeglądać publiczne galerie i sesje oraz te, które zostały im udostępnione za pomocą klucza URL lub hasła. Nie mają uprawnień do tworzenia ani zarządzania galeriami czy sesjami.

Przypisanie uprawnień​

Wymienione uprawnienia są automatycznie przypisywane do odpowiednich ról użytkowników po aktywacji wtyczki. Nowe uprawnienia dodane w kolejnych wersjach wtyczki są automatycznie aktualizowane po jej uaktualnieniu.